Nastavitve piškotkov
sep 20, 2013

NOVICE

24 urni dobrodelni vzpon na Trikotno jaso

Trajanje od petka, 20.9.2013 ob 17h do sobote, 21.9.2013 ob 17.00. Najboljši udeleženci prejmejo nagrade. Organiziran bo bogat srečelov. Nagrade so električno kolo, križarjenje in še mnogo drugih lepih nagrad. Vstopnina je 10€. Opravili boste lahko neomejeno vzponov, prejeli pa...

Beri naprej
mar 26, 2013

NOVICE

Dobrodelni koncert dne 7. junija 2013 ob 20.30 uri

   

Beri naprej
jun 9, 2012

NOVICE

III. tradicionalni badminton turnir z družabnim srečanjem

Pripravili bomo tudi kotiček za najmlajše in Beauty kotiček. Poskrbljeno bo za pijačo in jedačo, druženje pa bomo zaključili z rotarijskim srečelovom. Prijavnina na skupno druženje je 10€ po osebi in 30€ za družine. V primeru udeležbe samo na turnir pa je...

Beri naprej
jun 17, 2011

NOVICE

Čarter distrikta 1912-Ljubljana

17.6.2011 je v Cankarjevem domu potekala slovesnost ob ustanovitvi samostojnega Rotary distrikta 1912 za področje Slovenije. Štiriinštirideset slovenskih Rotary klubov, v katere je vključenih okoli 1100 posameznikov, smo se  tako odcepili od avstrijskih, hrvaških in bosanskih...

Beri naprej
dec 3, 2010

NOVICE

Dobrodelni kulinarični večer Rotaract 3.12.2012

Udeležili smo se dobrodelnega kulinaričnega večera, ki ga je tradicionalno priredil Rotaract klub Maribor. Ob prijetnem vzdušju in kulinaričnih dobrotah, je bilo v dobrodelne namene zbranih 4.000,00 € sredstev, ki bodo donirana zavodu VDC Polž iz Maribor.

Beri naprej
 

Prvi Rotary klub

Nastanek prvega Rotary kluba na svetu ! 


Prvi Rotary klub je nastal v Združnih državah Amerike na pobudo odvetnika, poslovneža, popotnika in vizionarja Paul-a Harris-a. Želel je ustanoviti klub, ki bi vzpodbujal prijateljstvo med poslovneži. Porodila se mu je zamisel, da bi med prominentnimi osebnostmi v velemestu Chicagu ustvaril duh prijateljstva in naklonjenosti, ki ga je poznal v podeželskih krajih, kjer je odraščal. Tako je 23. februarja 1905 sklical tri prijatelje na sestanek. Razpravljali so o Paulovi zamisli, da bi se poslovneži redno srečevali, krepili tovarištvo ter širili krog poslovnih in poklicnih znanstev. Po razpravi tega dne so se odločili, da ustanovijo moški klub, kjer se bodo člani srečevali vsak teden. Članstvo je bilo omejeno na enega predstavnika vsakega poklica in poslovnega področja.

Zgoraj omenjeni poslovneži so s svojimi srečanji nadaljevali, vsakokrat pri drugem članu. Odtod tudi ime Rotary. To menjavanje mest srečanja, sestavni del ustanoviteljeve prvotne zamisli, je imelo namen, da bi se člani različnih poklicev in dejavnosti med seboj bolje spoznali. S tem bi posli med njimi lažje stekli. Po vključitvi petega člana se je skupina formalno organizirala in se poime-novala the Rotary Club of Chicago.

Postopno so pridobivali nove člane. Kmalu potem, ko so izbrali ime kluba, je eden od članov istega leta 1905 predlagal prvi znak Rotary-ja. To je bilo navadno kolo vprežnega voza (v gibanju, z oblakom prahu). Predstavljalo je civiliziranost in gibanje. Konec leta 1905 je ta prvi klub štel že 30 članov.

Drugi Rotary Club so ustanovili leta 1908 v San Franciscu v Kaliforniji. V Kanadi so prvi klub ustanovili leta 1910. Takrat je Rotary postal mednarodna organizacija in leta 1922 so sprejeli ime Rotary International.
Leta 1929 se je organizacija Rotary odločila za skupni ekskluzivni znak (emblem) vseh Rotarijcev. To je še danes zobnik s 24 zobci in šestimi špicami (klini) v temnomodri (royal blue) in zlati barvi. Kasneje so dodali še utor za zagozdo. Tako danes kolo predstavlja poleg civiliziranosti in gibanja še uporabnost oziroma pripravljenost služiti. Zastava Rotary International je bele barve z emblemom v sredini.

Emblem, nošen kot značka na reverju suknjiča, je danes po svetu razpoznavni znak Rotarijcev.

Srebrni donator Srebrni donator Srebrni donator Srebrni donator Srebrni donator Srebrni donator Srebrni donator
Zlati donator Zlati donator Zlati donator Zlati donator Zlati donator Zlati donator
Bronasti donator Bronasti donator Bronasti donator Bronasti donator Bronasti donator Bronasti donator